torsdag 16 februari 2012

Eterna- kort om den Lohelska dräkten

Eterna är för närvarande den största lajvkampanjen i denna (norra) del av landet. Min sambo är webmaster och har just lanserat nya hemsidan Eterna.nu På detta lajv finns det i huvudsak 4 klaner med olika kulturer. Varje klan har sin egen klädkod, klädkraven på lajven är relativt låga men ambitionen är desto högre och på den gamla sidan finns riktlinjer som gör oss klädnördar lyckliga.


Jag har fått en jätterolig beställning på en Lohelsk dräkt som ni kommer att få höra mer om senare men jag tänkt berätta lite om utgångspunkterna redan idag. Jag är inte arrangör och de är de som bestämmer men jag skriver en sammanfattning av de riktlinjer som arrangörerana gått ut med, observera att det inte är krav. Bilderna i inlägget är på plagg finns under till salu fliken.
 

En av de tydligare delarna gällande dräkten i Eterna är färgerna. Det de flesta spelare vet är att Lohelerna bär blått, men en Lohelerna bär förutom blått även brunt, grått, vitt, svart, gult och grönt. Närmast kroppen bärs ett plagg av blekt eller oblekt lin, för män en skjorta och brokor och för kvinnorna en underklänning. Över detta bärs en kjortel i ylle, för kvinnornas del kan det vara en klänning. På benen bärs hosor, för kvinnorna slutar hosorna vid knät och för männen är de vanligen högre. På huvudet sitter en huvudbonad, gärna en kveif. Är det kallt bärs struthättor och mantlar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar