onsdag 8 februari 2012

Sew along kampfrau, del 5: sy ihop livet

Nu ska vi sy ihop livet och ärmarna. Detta kan göras antingen för hand eller på maskin. Ta dina bitar av huvudtyget och sy ihop ryggsöm, axelsöm, ovandel av ärmar, armålan ut till handen och armhåla till midjan.


Manchetterna ska nu sys på, tänk på att dessa i regel bärs uppvikta och därför är det lämligt att sy fast dem åt fel håll så att sömmen egentligen är på utsidan av ärmen men blir rätt när mudden är uppvikt.

Om du syr för hand rekommenderar jag att sy syr efterstygn. Som du ser på bilden gör du det genom att sticka upp nålen en stygnlägnd efter stygnet börjar, backa tillbaka dit stygnet börjar och stick upp nålen igen en styngdlängd efter där stygnet börjar.


Efterstygn ser ut ungefär som maskinsöm på sidan som är mot dig och är betydligt fulare på baksidan. Ett vanligt misstag folk gör när de syr efterstygn är att de inte drar åt stygnen nog hårt vilket ger en glipande söm vilket inte är snyggt. Du ska givetvis inte vecka tyget med alltför hårda stygn men i regel ska du dra lite hårdare än du tror.

När livet är ihopsytt kan du korrigera längden och djupet på uringningen. Fållningen gör vi efter att fodret är fixat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar