måndag 12 mars 2012

Sew along kampfrau, del 8: Slits och puff

Nu ska vi göra någonting som är väldigt typisk för just knecktkläder och det är slitsar. I min klänning ska jag göra slitsar både i framkanten på livet och i kjolen.
Först syr vi fast den typiska remsan som är längs kanten på livet. Har du tänkt sy på maskin så syr du fast den inre kanten med en raksöm på livets insida. Om du ska ha slitsar i kanten på livet är det en bra idé att sy fast innerkanten och sedan skära ut slitsarna så att de hamnar på rätt ställe. Fålla sedan fast den yttre kanten för hand.


Om du syr för hand fållar du först kanten. och sedan lägger du remsan helt på utsidan av livet och syr med stygn som är korta på utsidan och långa på insidan. Om du ska göra slitsar då ritar du nu ut vad du ska skära ut, lägg en skärbräda under och skär ut slitsarna. Om du tycker det är enklare går det bra att klippa istället. Sedan syr du fast ytterkanten på samma sätt som innerkanten.


Remsorna i kjolen är enklast att slitsa innan du syr fast dem så att du inte råkar skära i tyget som är under. Sy sedan fast på samma sätt som i livet. Om du vill slitsa de remsor du redan sytt fast (in) i kjolen så rita ut och lägg en skärbräda under eller klipp. Lägg då sedan in en remsa av grundtyget bakom remsan och fäll ner sömmarna på samma sätt som när du fodrade livet.

Vill du ha fint puff på ärmen så skär du raka skåror. Dessa kan du sen dra ut underskjortan genom, det blir snyggt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar