tisdag 3 juli 2012

HängselkjolNu är jag färdig med ett beställningsjobb på en vikingatida hängselkjol. Hon som beställt den hade inga spännbucklor  utan ville istället ha träknappar. Även om trähantverk inte är min starkaste sida så begav jag mig till snickeriet och fick till två knappar.


Materialet i hängselkjolen är meltonull från medeltidsmode, raksömmarna är sydda med återvunnen polyestertråd från Bibbis textil och fållandet är med vaxad lintråd (tråd från tallin, bivax från grannen).

Modellen är den tolkning av hedebyfyndet som finns på historiska världar. Teorin kring den modellen är att bitarna vävdes i den form de skulle ha och kjolen har därmed inte kilar utan de fyra styckerna är vävt utsvängda i kjolen. På grund av den moderna tygbredden och för fallets skull är mitt bakstycke delat i två delar.  

 

Den vinröda remsa ni ser i nederkant är snarast ett uttryck för konstnärlig frihet men det finns belägg för dekoration med vävda band och knappt några belägg alls för hur hängselkjoen ser ut nedanför spännbucklorna så det är inte en speciellt vild tolkning.

Nu återstår bara provning på kunden på medeltidsdagarna på hägnan. Jag kommer ha med mig lintråd så vissa justeringar kan göras på plats.

 

1 kommentar:

  1. Snyggt! Jag gillar hur du placerat axelbanden och det fina fallet, det kändes väldigt nära bildkällorna =)

    SvaraRadera