tisdag 28 augusti 2012

Tält i storm

Som Rebecca antydde fick jag mig en rejäl funderare när stormvindarna drog in över Visby under Medeltidsveckan. Funderare på var tälts svaga punkter finns alltså. Vad gäller vårt eget tält visade det sig att de där "det där borde jag fixa någon gång"-detaljerna kanske var viktigare än jag räknat med. Repet som skulle slagits runt ekerhjulet för att förhindra sprickor till exempel, det som jag tänkte göra för att göra ekerhjulet ännu starkare, det skulle nog ha gjorts - innan stormen. Nu blir det istället en helrenoverad ställning för Pelle nr 1 som gäller.

Utsikt från vår säng. Mycket vackert!

Efterklokhet är nu ingen dygd, så allt som fanns att göra dagen efter den stormiga natten med de snabba, improviserade tältreparationerna var att observera bra och dåliga exempel på konstruktioner. Först ett dåligt exempel:Bilden ovan är från ett för mig anonymt tält, där det som antagligen orsakat revorna är samma sak som fick mina vänner i Umas Partycamp (vår del av lägret) att ta ner sina tält. Nämligen skarpa hörn. För att förtydliga, två stora getelder nära vårt eget tält fick problem under stormvindarna, på båda for tyget illa av att skavas mot ställningen och revs därför. Med andra ord behövs en ställning som är konstruerad för att inte skava samt ett tyg nog starkt eller nog förstärkt för att inte kunna nötas i onödan.


Ett bra exempel då: ovan har vi en detalj från ett av trolltälten, där den skarpögde noterar mycket kraftig tråd i sömmarna, täta ekrar samt en väl spänd tältduk. Mycket kan sägas om dessa bra exempel på utmärkt tälthantverk!

Härnäst blir det ett par tältbeställningar, den ena blir klar i veckan eller i början av nästa och den andra veckan därefter. Tur att symaskinen är laddad och klar!

1 kommentar:

  1. Inte längre ett anonymt tält!

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151101249103879&set=t.1107075620&type=1&theater

    SvaraRadera