lördag 2 mars 2013

Woadkaftan


I lajvet Sägner från Eterna finns fyra olika folkslag, ett av dem är Woaderna. Många i bekantskapskretsen spelar dessa och Joakim råkar även vara den ansvariga arrangören så det var lika bra att sy sig en dräkt så den hänger färdig ifall att man skulle komma på att man skulle med och spela med dem. 

Egentligen kom sig hela idén av att en vän kom hem till oss med massa rävpäls som hon köpt. Räven var inte farmad och det rörde sig om bitar som blivit kvar när det finaste vara bortskuret. Jag valde några slamsor med tassar och päls och några huvuden. Huvudena använde jag till denna, något morbida, kaftan. 


Grundmönstret är från handelsgillet och hade en löjligt liten tygåtgång på 1,5 m (och då var tyget inte jättebrett heller). Detta var i somras så jag tog mig tid att handsy det hela med vaxad lintråd. Rävarna limmade jag fast innan jag sydde dem så det skulle hålla sig där jag lagt dem. Jag hade kaftanen på provdockan när jag placerade ut rävarna och det är nästan nödvändigt om du inte tar hjälp av en kompis.


Passformen är inte perfekt men det är också lite av charmen. I övrigt består dräkten av en undertunika, en kjortel, ett par byxor och en läderklänning. Så nu ligger den i klädkammaren i väntan på ett lajv någon gång i framtiden. För i sommar tänkte jag åka på Eterna som handelsresande :).


2 kommentarer:

  1. Du kanske skulle komma förbi på ett inhopp! Jag vill gärna se dräkten Och lajva med dig! =)

    SvaraRadera
  2. Det gör jag gärna :) Lite förstärkning på nattliga anfall kan ju alltid behövas ;)

    SvaraRadera