torsdag 6 november 2014

Danskläder

Jag dansar och håller då och då kurser i medeltidsdans. 

När jag ska dansa är det några kriterier mina kläder ska uppfylla. Det allra främsta är att bysten ska hållas på plats. Det går såklart att använda en modern sport-bh, men när man har handsydda brokor känns det lite onödigt. Därför använder jag plagg som är figursydda efter min kropp. 

Det andra kriterier är att kläderna inte ska gå sönder av att dansas i. Av den anledningen dansar jag inte med mina pärlrader på vilkingadräkten. Dels kan pärlorna slås mot varandra och gå sönder och dels kan de snören pärlorna är trädda på gå av.

Det tredje kriterier som jag försöker hålla när jag ska hålla kurser är att det underlättar för deltagarna om de kan se mina ben. Detta löses lättast med att jag bär mansdräkt. Upphissad kjol fungerar såklart också. 

Kläderna ska även gå att andas i och inte vara för varma. Det enklaste sättet att optimera detta är att inte fuska med syntetmaterial utan använd naturmaterial som andas. 

Senast jag höll danskurs höll jag den i min vikingatida mansdräkt som är sydd efter min kropp, här ser ni lite av den (för inlägg med bild är kul). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar