torsdag 29 september 2016

Bebiskjortel efter Herjolfsnes no.62

Bland grönlandsfynden, daterade sent 1300-tal/tidigt 1400-tal finns det en väldigt liten kjortel. Denna har fått numreringen 62 och är ungefär i storleken av ett nyfött barn. Plagget var i ylle och man tror att det var fodrat.

Originalet har flera skarvar och en förklaring kan vara att plagget är sytt av bitar som blivit kvar efter tillskärning av andra plagg. En annan förklaring skulle kunna vara att plagget är sytt av ett annat plagg och det är utifrån detta jag gjort min tolkning.

Herr Mörk var väldigt less på att lappa och laga sin undertunika och då vi har behov av ett stort antal bebisplagg till sommarens evenemang beslöt jag mig för att den välanvända underskjortan skulle få ett nytt liv. Materialet i skjortan är från början ett handvävt linnelakan.

Bitarna sammanfogades med vaxad lintråd och fälldes för att inte repa upp sig.

Det finns två stora fördelar med att återbruka vuxenplagg till barnplagg. Dels var (och är) det billigt att inte köpa nya tyger. Sedan ger det mjuka och sköna linneplagg till de små då föräldrarna redan nött tyget mjukt. Jag kan inte säga om originalfyndet är gjort av spillbitar eller av redan befintliga plagg, men båda är väldigt troliga teorier som vi kan använda när vi idag återskapar den ljusa delen av medeltiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar