Om tält och paviljonger


Observera: jag tar för närvarande tyvärr inte emot beställningar på tält. Du är ändå välkommen att ställa frågor eller annat på joakim@moerk.nu eller på vår Facebooksida!

Allmänt om Mörks tält och paviljonger

Välkommen! Jag tillverkar tält efter egna ritningar med historiska förlagor, med fokus på användbarhet. Jag utför hela tillverkningsprocessen själv. Min inriktning är vikingatid och medeltid, men jag är öppen för andra projekt i mån av tid och möjlighet. De tält jag syr mest av finns det mer info och priser för i länkar i menyn ovan, men jag tar också löpande fram fler sorter. Det mesta sys på beställning, och jag tar inget extra för speciella önskemål - priserna sätts helt utifrån beräknat material och arbetskostnad. Långa diskussioner om tältdetaljer är högst välkomna! Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan. 


Tyg

Tyger till medeltida tält finns det mycket att säga om, förutom pris så spelar många egenskaper in: underhållsbehov, tyngd, styrka, utseende och historiskhet. Jag syr vanligtvis i olika sorters impregnerad canvas som är teflonimpregnerade, vilket ger bra pris samt mycket bra väderbeständighet. Det finns några olika kvalitéer och färger att välja på, listade nedan. Tygen har något olika bredd vilket påverkar storleken på tälten, se respektive sida för exaktare mått.

Alla tyger är teflonimpregnerade vilket innebär att de står väl emot regn, röta samt är flamskyddade, alltså att de inte tar eld lika lätt som obehandlade tyger. Denna typ av impregnering är självklart inte medeltida men gör tyget mycket praktiskt att hantera.

Observera att färg kan återges olika på olika bildskärmar. Det går bra att få tygprover hemskickade! 

Standartyget. Bomullscanvas, 320 g/kvm. Teflonimpregnerat. Tyget är ganska styvt och klarar även slagregn! Lätt, men mindre kraftigt än övriga tyger. Finns för närvarande ett antal färger: Vitt, den vanligaste färgen, men också ljusbrunt, svart, vinrött, skogsgrönt, ljusrött och klarblått. Se bild för ungefärliga färger!

Tygpartiet. Bomullscanvas, ca 400 g/kvm. Tyg i mindre parti, säg till för besked om tillgänglighet! Teflonimpregnerat. Lite tyngre och känns kraftigare än standardtyget. Finns i fyra fäger: Ljusrött, mörkgult, ljusblått och mörkblått. Se bild för ungefärliga färger!Linnetyget. Linnecanvas 520 g/kvm. Teflonimpregnerat, grovt tyg i linne. Mycket snyggt och det överlägset kraftigaste och starkaste av tygerna, i gengäld tungt och snäppet dyrare. Kanske största fördelen är att linne är ett mycket mer medeltida material än bomull! Se bild för ungefärlig färg!Eget ordnat tyg är också möjligt. Har man eget tyg eller andra idéer diskuterar jag det gärna! 

Ställning, tillbehör och konstruktion

Ställning till tältet ingår självklart! Jag tillverkar den i trä från mina norrländska hembygder, vilket betyder björk eller furu. Furu är smidigare och vad jag använder mest, björk är tyngre men segt och kraftigt och används för vissa (mindre) delar. Som standard är alla pinnar som är längre än cirka två meter delbara för enklare transport (skarvas med medföljande metallrör), men det går att välja att ha dem odelade för ännu högre styrka.

Tyget sys med mycket kraftig bomullsomspunnen polyester-tråd som sväller i sömmarna och gör dem vattentäta. Själva sömmarna är dubbelfälld plattsöm där tyget ligger i fyra lager, vilket tillsammans med den kraftiga tråden gör dem till naturliga förstärkningar längs tygets väggar och tak. Till övriga förstärkningar använder jag ofta läderbitar, dubbelvikt tyg eller rep. En markflik ingår också, alltså tyg nära marken på tältets insida som skyddar mot vind.

Tältspik, stormlinor och tältpåse ingår. Till linor brukar jag använda hampa-imitation vilket är något rötbeständigare och starkare än äkta varan. Vanliga hamparep finns som tillval! 


Andra tältsorter än getelder och paviljonger

På sidor som nås via menyn högst upp presenterar jag mina vanligaste tält. Jag åtar mig också andra uppdrag och har sytt tält av andra slag, exempelvis konformade tält, handelstält (kilformat), duken till A-tält ("vikingatält"), fyrkantiga tält osv. Jag kommer att lägga upp mer fullständig information om dessa när tid över dyker upp! 

Kontakt - frågor

Jag tar för närvarande tyvärr inte emot beställningar på tält. Du är ändå välkommen att ställa frågor eller annat på joakim@moerk.nu eller på vår Facebooksida!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar