lördag 21 januari 2012

Sew along kampfrau, del 3: ärmkonstruktion


Nu är det tänkt att ärmen ska konstrueras. Till klänningen ska du ha ett par ärmar som passar till livet. Ärmen till denna typ av klänning har ärmkulle. Har du ett symönster med en bra ärm så använd det och passa in det i ärmhålen du konstruerat i livet. Annars får du göra en egen ärm. Då jag är van att sy äldre plagg med rak ovandel på ärmen har jag inte jättestor vana av just denna typ av mönsterkonstruktion. Som tur var finns det vänliga själar som vill dela med sig av sin kunskap så ska du konstruera en egen ärm kan du titta på denna bild för lite vägledning.


ÄGV står för ärmgapsvidd och är alltså måttet på det hål du lämnat i livet för att passa in ärmarna. Om någon annan har en bra kommentar om hur ärmar ska konstrueras så skriv gärna en kommentar och dela med dig.


Ärmarna ska sitta tight och gå ner till handleden. Längst ut är det vanligt att en manschett sys på i detaljfärgen, den verkar mest ha burits uppvikt men bör gå att fälla ner över handen när det blir kallt. Nederdelen ska vara lika bred som ärmslutet och biten är mellan 10 och 15 cm lång. ovansidan är bredare än nederkanten så att den bekvämt kan vikas upp över handen.

Nu är ditt grundmönster klart och i nästa inlägg ska vi klippa ut bitarna i det riktiga tyget och sy ihop livet.

2 kommentarer:

  1. Här är en hemsida om mönsterkonstruktion:
    http://konstrueramonster.se/
    Här är en direktlänk till hur man konstruerar ärmar - visserligen en modern ärm, men det är ganska lättkonverterat till det man vill ha tror jag. http://konstrueramonster.se/patterns/overview/armoversikt/sitemapindex.htm

    Tack för en sjyst sew-along! Jag ska påbörja en kampfraudräkt till hösten, dags att börja planera redan nu. :)

    SvaraRadera
  2. Tack för länkandet och vad roligt att du ska sy en kampfraudräkt :).

    SvaraRadera