fredag 8 juni 2012

Mantlar

Mantlar är nog tillsammans med struthättor det första folk tänker på när de hör "medeltidskläder". Jag kan ärlig säga att jag sällan använder min mantel, jag föredrar min vikingakappa när det är svalt. Men ibland är det kallare än vad tre klänningar och en kappa räcker till och då är manteln ett bra förstärkningsplagg. Det är även ett utmärkt plagg att ha som extrafilt i sängen på lajv eller event som man kan dra omkring sig när man under natten behöver besöka avträdet.


Min egen (nya) mantel är en halvcirkelmantel i pepitavävt tyg fodrat med ett brungrått ylletyg. Den går till knäna på mig vilket jag tycker är en optimal längd för att inte frysa men att den inte ska vara i vägen. Jag föredrar mantlar i mjukt tyg jämfört med vadmal då de är skönare och tar mindre plats i packningen och dessutom är billigare. Vadmal har dock fördelen att det tål regn mycket bättre.


Jag har vissa bestämda åsikter när det gäller mantlar och det har hänt (och lär hända igen) att jag tackar nej till ett beställningsjobb på grund av mina egna krav gällande mantlar. Jag vill helt enkelt inte sälja någonting jag inte skulle kunna tänka mig att bära själv.

Det första kravet är att manteln ska vara i ylle, jag kommer inte att sy mantlar i syntettyg eller fuskpäls. Det andra kravet är att manteln inte ska ha en huva. Detta beror delvis på att jag saknar historiska referenser för huvor på mantlar och delvis på att det är mindre praktiskt än en mantel och en struthätta. Med en struthätta (eller sköldehamnshätta för vikingar) är det lättare att variera temperaturen mellan bara struthätta, bara mantel eller båda två tillsammans. Dessutom går det ju lätt att variera färg med att byta hätta.

Den gråsvarta manteln på bilden är en 3/4-cirkelmantel som jag sydde till en vän på beställning. Den är tänkt till lajv, min vän spelar mest drow så manteln skulle vara mörk och så täckande som möjligt. 3/4-cirkelmanteln saknar även den historisk förlaga men är väldigt mysig och faller snyggt.På försäljningssidan finns nu två mantlar, båda efter leksandsmanteln som är en enkel halvcirkelmantel. De är sydda i ett mjukt ylletyg som innehåller 30% återvunnen ull vilket gör att polyester skulle kunna smyga sig in, men det är ingenting jag har märkt. Eftersom att mantlarna inte har någon dold söm så är alla sömmar handsydda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar