onsdag 19 september 2012

Herjolfsnes/Grönlandsfynden

Jag sitter och bläddrar i en riktigt trevlig bok jag köpte i somras "Medieval garments reconstructed". Den handlar om att återskapa de så kallade herjolsnesfynden och innehåller några kompletta (men såklart nedskalade) mönster.

Jag är nu i Luleå utan tillgång till symaskin så vad passar bättre än att ge sig på ett riktigt nördigt plagg med handsömnad? Först måste jag dock bestämma mig för vilket jag ska börja med. Just nu lutar det åt D 10584 som även kallas nr 42. Jag är även sugen på att testa barnkjorteln D 10593 (nr 62) och hattarna.

Jag är som sagt i Luleå medan de mesta av mina saker är kvar i Umeå så utbudet bland tyger och sybehör är ovanligt skralt. Jag har dock med mig tre tyger: 3 meter indigoblå tuskaft, 3 meter grön kypert och 2,5 meter vejdeblå tuskaft. Samtliga från medeltidsmode. Jag har även nålar, lintråd och bivax. Tyvärr åkte tygsaxen och måttbandet inte med så jag får antingen fara och handla (vänta med att sy till efter helgen kändes tråkigare).

Det du gärna får svara på i kommentarsfältet är: 
Blå eller ljusgrön kjortel? Originalet var kypertvävt så det känns mer rätt med det gröna men den blåa färgen är aningen roligare. 

Barnkjorteln i storlek 50, 62, 74, 86 eller 98cl? och vilken färg?
(ni har att välja på de tre tygerna jag har hemma)

2 kommentarer:

  1. Blå har man sett rekonstruerat i diverse böcker... kul ändå med grönt på så sätt.

    SvaraRadera
  2. I like blue, because it is the prettiest of all the colours. But I am very biased.

    SvaraRadera