måndag 9 januari 2012

Sew along kampfrau, del 2: passa in livet

Det planeras två inlägg i januari, detta är det första och det handlar om inpassning av livet. Denna del kan göras i ett skräptyg (tex ett gammalt lakan). Jag har dock valt att göra inprovningen i fodertyget så att resultatet kan användas direkt i klänningen. Det går åt mer fodertyg på så sätt men det behövs inget separat toalltyg.

Du behöver nu:
 • Knappnålar
 • Tråd och nål för trocklande
 • Sax
 • Skräptyg eller fodertyget
 • En vän eller en helfigursspegel (enklare med en vän, men det går att göra själv)Vi vill ha ett mönster som sitter bra från axel till midja. Om du har ett fyrpanelsmönster är det en bra sak att utgå ifrån (då behöver du bara göra en inprovning). Jag börjar dock helt från början (utan mönster). Det innebär att jag först klipper ut bitar som är måttet axel till midja (+ sömsmån) och lika breda som bröstvidden/4 (+ sömsmån).Dessa bitar nålar jag sedan ihop ungefär där sömmarna ska sitta. Det innebär en nål i axelsömmen, i sidorna den del som är under armarna samt fram och bak upp ungefär till uringningen.


Sedan tog jag på mig fyrkanten och med hjälp av en kompis nålade jag in livet så att det satt bra och ritade ut ungefär var uringningen skulle vara. En penna användes även för att rita ut hur mycket tyg som skulle tas bort vid ärmarna. Sedan tog jag av mig livet och klippt bort överflödigt tyg. Jag lämnade en cm sömsmån eftersom att jag ska använda tyget i klänningen.


Sedan trocklades sömmen ihop och togs på ännu en gång för bättre mönsterpassning. I detta läge gäller det att ha rätt bh eller vara utan om man vill använda den utan bh. Jag och min vän passade in livet så det skulle sitta bra utan bh, det innebar att jag låg på golvet och fick lyfta till brösten som jag ville ha dem medan hon nålade. Även var midjan sitter markerades så livet blir nog kort.


Eftersom att det nu handlar om ett liv som är väligt exakt utritat ritade jag även ut sylinien (där nålarna suttit). Även i detta läge klipptes överflödigt tyg bort.


Nu finns fyra mönsterbitar till livet.

2 kommentarer:

 1. Åh, vi skulle tagit en bild från bysttillpassningen också, det hade ju varit roligt!

  SvaraRadera
 2. jag gjorde misstaget med min ärmelrock att byta till en annan bh under processen... annars brukar jag faktiskt ta en som sitter bra, och provar in livet så att det sitter riktigt tight, och får då i slutänden samma profil som med den bra bhn även när jag går utan =) (jag har aldrig bh under mina 1500talare, men däremot i min viking, planerar dock att sy om den så att jag ska slippa det med)

  SvaraRadera