tisdag 8 maj 2012

En dräkt värdig en lord


"En dräkt värdig en lord" var målet med den beställning jag just gjort klart. En Lothisk lord i Eternas lajvkampanj. Dräkten skulle gå i svart och rött och vara snygg. Det röda tyget är kläde köpt från Hantverket. Det svarta tyget i jackan är meltonull från medeltidsmode. Samtliga plagg är sydda på maskin men fållade för hand.


Jag utgick löst från en 1400-talsmålning. Egentligen ska det vara hosor till en sådan dräkt men då kunden och jag bor i olika delar av landet och hosor bör nålas på benet på den som ska ha dem så bestämde vi oss för att spara mig tid och honom pengar genom att istället sy ett par byxor. Beställaren skulle dessutom bära dräkten tillsammans med ett par stövlar och då jackan inte är helt kort är det inte så många dm benklädnad som egentligen ska synas.


Chaperonen är i samma tyg som byxorna men fodrad med svart linne. Mannen på målningen hade en svart chaperon där struten var knuten under hakan. Kreneleringen är mitt eget påhitt.

Jackan ska bäras med ett bälte av läder men är nu slarvigt knuten med ett tygband bara för att få rätt känsla. Den har en tygförstärkning vid axeln för att ge ett än mer bredaxlat uttryck men tyvärr bär inte provdockan upp dräkten riktigt lika bra som en människa med armar.


Undertunikan blev av en enkel modell i halvblekt väldigt tunt linne. Min inte så onda baktanke är att undertunikan tillsammans med byxorna kan bäras som vikingadräkt. Det är nämligen så att jag hitintills lyckats få med dräktens ägare ut på vikingakrog två gången och haft riktigt trevligt så det planerar jag att göra igen.


Nu återstår det bara för dräktens nya ägare att testa den på och ha ett fantastiskt lajv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar