tisdag 3 januari 2012

Sew along kampfrau, del 1: planering.


Min sewalong flyttas nu från "Hantverk och sådant" hit istället. Jag skriver om första inlägget men det kommer inte att dröja alltför länge med inlägg 2.


Hej mina kära deltagare och andra bloggläsare. Det är dags för första steget i våra klänningar. Vi kan kalla det för planering. Vi är alltså ute efter en klänning i tysk 1500-talsstil som passar en kvinna i fält. Du som läser detta är välkommen att vara med i denna online-studiecirkel i sömnad. Presentera er gärna i en kommentar här nedanför. Det vore roligt att veta om ni har några speciella planer för klänningen och om ni håller på med någon särskild medeltids/renässans-hobby. Det jag brukar göra för inspiration är att kolla träsnitt från tiden. Google är ett bra ställe att söka på. Jag tog några träsnitt jag tycker om som jag la in i denna text.Det är nu dags att välja material. Ylle är starkt rekommenderat på grund av att fallet i en ylleklänning är mycket snyggare än en linneklänning. Dessutom är det svårt att göra slitsar i linne. Nej ett lagom valkat ylle är nog vad vi är ute efter. Yllet ska vara en basfärg och en accentfärg. Här är vad du ska använda klänningen till avgörande, om du ska sy en klänning till din mörkeralv kanske svart och rött är det enda tänkbara, ska du använda klänningen i en reanactmentförening är det viktigt att färgen kunde fås till med dåtiden tekniker. Ska du göra en klänning till ditt barn är kanske barnets favoritfärger att föredra.Jag ska göra min i blått och gult, bara för att det är roligt. Efter att ha funderat ett tag bestämde jag mig för rätt snälla nyanser av blått och gult.


Nu mina vänner är det dags att köpa tyg. Du behöver dubbla kjollängden+ tyg till liv och ärmar. Mät golv till midja (den där riktiga kvinnomidjan där du är som smalast) lägg på lite sömsmån, jag räknar med att min kjol ska bli 110, så 220 cm tyg till kjolen,och sedan behövs det en meter till ärmar och liv (om man räknar högt). Här kom jag fram till att jag behöver 3,2m, men jag vet att det är högt räknat och därför beställde jag bara 3 m. Accentfärgen används till kjolen, runt halsringningen och som ärmmuddar, till detta behövs mellan 0,5 och 1m beroende på hur breda och många remsor du vill ha (det var av denna anledning du skulle bestämma hur den skulle se ut innan).  Du vill även fodra livet med lin för stadga (man slipper bh om den är rätt konstruerad) så en halvmeter lin kan du lägga till inköpslistan om du inte redan har det hemma.


Planerade tiden för denna sew-along är
December: planera och köp tyg
Januari: Mönsterkonstruktion- Sy ihop livet
Februari: Vecka kjolen och fodra livet
Mars: Slitsning och fållning
April: Färdig klänning att visa upp

8 kommentarer:

 1. en fundering hur du räknar kjollängden, av erfarenhet och efter at ha pratat med tex Katheryn så blir fallet på kjolen mycket bättre om man syr in ränderna i kjolen istället för att sy dem ovanpå, är det något du tänker på? Jag har provat båda metoderna och att sy in dem tycker jag blir bäst, men då blir det lite extra matte ;-)

  SvaraRadera
 2. I min förra sydde jag in den som du beskriver men det var egentligen mest för att spara tid då det blev en maskinsöm. Nu när jag tänkte handsy den hade jag nog egentligen tänkt sätta den ovanpå men om det finns erfarenhet som säger att det är bättre att sy in den gör jag nog så istället.

  Det blir randbredden*2 mindre tyg i grundfärgen då. Om man vill ha två ränder som är en dm vardera blir skillnaden 4 dm...

  SvaraRadera
 3. Toppen bruden! Jag addar din blogg till min blogglista så får jag lov att följa dig noggrant.

  SvaraRadera
 4. Jag tänkte göra som på 4e bilden och ha slitsar på ränderna, är det bäst att sy fast ovan på då eller hur blir det bäst då? :)

  SvaraRadera
 5. Jag skulle sy fast ovanpå, men det går ju att sy in den i kjolen och sedan lägga in grundfärgen som ett foder bakom om man hellre vill det.

  SvaraRadera
 6. Katheryns; http://textiletimetravels.org/my-textile-projects/

  SvaraRadera
 7. Hej! Jag undrar om du kan ge exempel på vad du menar med lagom valkat ylle? Tex korps tunn eller fin vadmal , eller någon annan butik?

  SvaraRadera