torsdag 16 augusti 2012

Medeltidsveckan- kläderna

Nu är det några dagar sedan vi kom hem från medeltidsveckan. Allt börjar vara uppackat och vi har så smått kommit igång med projekten igen. Joakim ska få skriva ett inlägg om stormen och dess effekt på tält medan jag tänkte ta och skriva ett inlägg om hur mycket och vilka kläder man egentligen borde ta med sig på en veckas utomhusevent.

En lämplig vikingakvinnopackning är enligt mig
 • 3 linnesärkarUndertunika eller underklänning har du ju under oavsett vilket århundrande du pysslar med. Dessa är trevliga att byta om de är svettiga eller blöta så 3 st har jag kommit fram är ett bra antal särkar att ha med sig. Dessutom vill du ha sovkläder så kanske en fjärde särk till det om du vill hålla dig snygg dygnet om. 2 mellanklänningar
 • 1 hängselkjol
  Hängselklänning med bara undersärk under tycker jag funkar bra om det är sol. Vid kyligare väder åker såklart mellanklänningen på. Det går såklart att packa mer än en hängselkjol (om man som jag har fyra...) men fler hängselkjolar har nästan enbart funktionen att det är roligt att variera sig och behövs inte för en bra allväderspackning.

 • 2 mellanklänningar
  Långärmade ylleklänningar i tunn ull är basen i de flesta historiska kvinnodräkter. Varför jag säger två att du ska ta med två är för att det är roligt att variera sig även om vädret håller i sig men mellanklänningen blir en komplett klädsel ifall övriga dräkten är blöt.
 • 1 kappaSnyggaste och bästa ytterplagget enligt mig, funkar bra för regn och kyliga kvällar. Om din dräkt inte är vikingatida så passar kappan mindre bra men det finns alternativ. Om du kör 1200 eller 1300-tal så är gardekorsen ett fantastiskt regnplagg. I stor del av övriga medeltiden är det en extra klänning som gäller.
 • 1 sjal kan användas som ensamt ytterplagg eller tillsammans med kappan. Kan lätt tas med till kvällen då den inte är tung att bära på men ger en hel del värme.
 • 1 mantel
  Den använder jag som filt i sängen men den kommer med för att tas på om kappan är blöt och det är för kallt att bara sitta i din torra mellanklänning
 • 1 sköldehamnshättaBärs främst vid regn. Är det medeltidsdräkt som gäller så använder du antingen den rekommenderade gardekorsen eller en struthätta.
 • 3 par ullstrumpor
  Sockar ska du ha, så många par som möjligt för är fötterna varma så klarar du dig rätt bra. Sydda knästrumpor eller nålbundna strumpor är bas i alla mina dräkter. Jag brukar packa tre par så hinner det första torka medan de andra blöts ner.
 • 2 huvuddukar (eventuellt en stråhatt)Minst två huvuddukar är bra ifall det regnat på den första eller om den vita slöjan inte är så vit längre. Om du föredrar att gå barhuvad kan det ändå vara en idé att packa en huvudbonad för att slippa solsting vid gassande sol. Stråhatt är fantastiskt vid sådant väder

  Bild på mig från Umas bildarkiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar