torsdag 30 juli 2015

Skor

Jag tycker om att gå barfota, men det passar inte alla underlag och det blir kallt på kvällar och nätter. Jag har därför testat rätt många olika saker att ha på fötterna i medeltids/vikinga/lajv-sammanhang. 

Näbbstövlar var mina första lajvskor, jag fick dem gratis av en släkting. Därefter har jag fått flera par när de hittats på vindar eller i förråd. Näbbstövlar är inte medeltida, men de är i läder, går ofta att få tag på billigt och ser inte så moderna ut.

Ibland har jag tagit till helt moderna lösningar. Tex när jag lajvade fantasy i Norrbotten, i september, för två år sedan. Då hade jag m90-kängor på mig. Det var kanske inte så snyggt men mina fötter var glada och jag spelade mörkeralv så jag tror inte att någon tyckte det var ett problem. Jag har faktiskt även använt svarta ballerinaskor ett år på medeltidsveckan. Om jag minns rätt berodde det på att jag hade jag köpt för små vikingaskor...

Jag har haft tovade skor och skor sydda vadmal. Det funkar ett tag men blir väldigt äckligt när det är lera och ger inte så mycket skydd underifrån. Har man slut på pengar är det däremot en bra nödlösning. 

Nuförtiden använder jag vändsydda läderskor efter historiska förlagor. Jag har sytt ett par skor själv, men det blev inte så bra och var inte så roligt så det låter jag gladeligen någon annan göra för pengar eller hantverksbyte. 


På bilden ser ni mina nyaste skor. De är efter ett fynd i Hedeby och sydda av Stefan Eriksson (författare till skoboken).
Ett tips om man vill ha lite mer ergonomiska skor är att lägga i en iläggssula, ni vet en sådan där silikonaktig sak. Lägg eventuellt in en yllesula över den så ser skon snygg ut även när den inte är på. 

Avslutningsvis vill jag säga att om kroppen inte klarar att ha snygga skor så ska man inte ha det. Ett par diskreta "fulskor" på en glad människa är bättre än ett par toksnygga skor på en person som har ont. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar