fredag 5 augusti 2016

Bebiskläder

Familjen Mörk har utökats och vi testar denna sommar att medeltida med spädbarn. Det går över förväntan bra då den lille gossen gillar medeltidsmusik och att ligga på fårfäll i skugga. 


På medeltiden lindades spädbarn, det vill inte vi göra så vi satsar på nästa plagg redan från början, kolten. Kolt har burits av barn, både pojkar och flickor fram till dess de började använda vuxenkläder. Det finns ett gravfynd på en kolt i ca storlek 50 bland grönlandsfynden så det finns belägg för att även spädbarn kunde bära kolt. 


Linne närmast kroppen och ylle utanpå fungerar utmärkt redan från födseln. Att ta på barn plagg utan stretch eller knappar kräver lite generösare passform, men det går. Nyfödda kan inte hålla upp armarna över huvudet på beställning och har lite andra proportioner än vuxna så man behöver nästan ett barn att testa på gör att göra plagg som är användarvänliga. De flesta plagg som syddes innan han föddes har fått breddas.


På fötterna kommer han under medeltidsveckan ha nålbundna strumpor om det är kallt. Han gillar inte riktigt att ha saker på huvudet, men vi har kveif i både ylle för värme och linne för solskydd att tillgå. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar